Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
Rynek Mleka

Komentarze i analizy

Data zamieszczenie: 2018-11-14
EDA: Znaczenie redukcji śladu węglowego w sektorze mleczarskim

Wzrasta ilość dowodów, które przemawiają za tym, że zmiana klimatu będzie miała olbrzymi wpływ na zdrowie ludzi oraz planety jako całości. Redukcja emisji gazów cieplarnianych oraz całościowy ślad węglowy jest celem nadrzędnym. Raport Organizacji ds. Żywności i Rolnictwa (FAO), Emisje Gazów Cieplarnianych przez Przemysł Mleczarski, oszacował, że przemysł mleczarski odpowiada za średnio 2,7% globalnie rejestrowanych GHGE2.

Odpowiada to średniej światowej 2,4 kg ekwiwalentu dwutlenku węgla/kg mleka płynnego (12,13), a dla Europy 1,5 kg ekwiwalentu dwutlenku węgla/kg (14). Jednakże, powinno być odnotowane, że wpływ klimatyczny jest tylko jednym z wielu wskaźników, które są używane do szacowania całkowitego wpływu sektora na środowisku. Wszystkie te kwestie, jak również środowiskowe, zostały zintegrowane w Programie Pilotowym Śladu Środowiskowego Mleczarstwa - Dairy Environmental Footprint Pilot (‘Dairy PEF’).

Decydenci polityczni coraz bardziej koncentrują się na modyfikacji łańcucha dostaw żywności i modeli dietetycznych konsumentów, poprzez przewodniki bardziej przyjazne-środowiskowo, co pomaga w redukcji GHGE. Jednakże, kilka studiów pokazuje, że podczas gdy bardziej przyjazne-środowiskowo dietetyczne zachowanie jest absolutnie potrzebne, sprawa bezpieczeństwa żywnościowego i zapewnienia wartości odżywczych nie powinna być pomijana.

Zgodnie z FAO, diety zrównoważone mają niskie oddziaływanie na środowisko i powinny przyczyniać się do bezpieczeństwa i wartości odżywczej żywności, oferując jednocześnie zdrowy styl życia dla obecnej i przyszłych generacji.

Trudności związane z wersją FAO dot. ‘zrównoważonej diety:

Diety o wysokiej gęstości odżywczej, które mają więcej składników odżywczych w relacji do kalorii, niekoniecznie są bardziej dostępne cenowo. Nisko kosztowe diety mają tendencję do bycia bogatymi w energię, ale ubogimi w składniki odżywcze.
Niektóre nisko-kosztowe zdrowe produkty żywności nie są akceptowane zwyczajowo przez konsumenta.
Diety z żywością o wysokiej gęstości odżywczej* są powiązane z większym śladem węglowym.
EDA zwraca uwagę, iż brak jest dowodu na twierdzenie, że każda przyjazna-środowiskowo dieta jest zarazem dietą zdrową i vice-versa.

Istnieją badania, które porównały modele dietetyczne, uwzględniające zarówno GHGEs jak i gęstości odżywcze żywności, które doszły do wniosku, że przy ich ocenie jest niezbędne, aby włączać całą dietę, a nie tylko pojedyncze kategorie żywności. To pomaga w otrzymaniu kompleksowego obrazu, który uwzględnia wszystkie możliwe wpływy. Pod tymi warunkami można argumentować, że zarówno zdrowe jak i przyjazne-środowiskowo diety mogą włączać żywność z wyższymi GHGE.
Jakiekolwiek zmiany dietach muszą być przebadane naukowo, aby uniknąć niepożądanych konsekwencji, takich jak niedobory składników odżywczych oraz muszą brać pod uwagę zachowania dietetyczne konsumentów. W takich wypadkach badania pokazały, że kluczem są możliwości finansowe. Dlatego mleko i inne przetwory mleczne są idealne w takich dążeniach, gdyż są zarówno odżywcze jak i dostępne cenowo.

W celu osiągnięcia międzynarodowych celów klimatycznych jest powiedziane, że GHDEs będą musiały być zredukowane o 30%, a dostosowanie diet będzie tego elementem. Jest czytelnym, że aktualne wysiłki dostosowania zrównoważonych diet nakierowane są bardziej na środowiskowe aspekty, pozostawiając zagadnienia zdrowotne jako niewystarczająco adresowane.

Brak jest konsensu na dokładne zbilansowanie zrównoważonej diety. Vieux i in. kwestionują na przykład, że potrzebne środki dla redukcji GHGE bazujące na konsumpcji żywności będą wymagały nierealnych zmian w modelach dietetycznych. Inni natomiast twierdzą, że nakaz redukcji śladu węglowego ludzi będzie ostatecznie zmuszać ludzi po prostu do jedzenia mniej.

Produkty mleczne są nie tylko stałą częścią wielu zaleceń dietetycznych, które zazwyczaj doradzają ich spożywanie w ilości 2-3 porcji dziennie, a jeszcze więcej przez dzieci, ale są one nawet rozważane często, jako ‘bazowa grupa żywności’. Produkty zwierzęce, włączając produkty mleczne, są bogate-odżywczo i dostarczają istotnych składników odżywczych jak białko, wapń, magnez, fosfor, potas, cynk, selen, witaminy A,B2,B12 i cholinę. Te składy odżywcze czynią je ważnymi dla specjalnych grup, takich jak młodzież i ludzie starsi.

Wiele badań nie wspomina w swoich analizach o jakości i biodostępności białka obecnego w produktach mlecznych, wynikającej chociażby z uwagi na wysoką zawartość substancji mineralnych i witamin.

Podwójna Piramida Żywności zaleca dziennie 2-3 porcje mleka i produktów mlecznych. Zgodnie z piramidą żywieniowo-środowiskową Barilla Centre for Food & Nutrition mleko i produkty mleczne odgrywają centralną rolę w zdrowych i zrównoważonych dietach.
Podczas gdy diety zrównoważone zazwyczaj koncentrują się na wpływach środowiskowych żywności, która jest konsumowana, żadne wytyczne dietetyczne nie powinny promować redukcji GHGE kosztem zapewnienia wartości odżywczej. Niektóre badania pokazały, że produkty mleczne mogłyby być kluczem do otrzymania tego najbardziej potrzebnego balansu pomiędzy korzyściami środowiskowymi a wartościami odżywczymi w zrównoważonej diecie.

Indeks Gęstości Odżywczej w relacji do Wpływu na Klimat (NDCI) porównuje wartości odżywcze produktów do ich wpływów na klimat. Smedman i in. znajduje w swoim indeksie, że mleko ma nie tylko najwyższą gęstość odżywczą*, ale także najwyższą gęstość odżywczą w relacji do wpływu na klimat (NDCI).

*Gęstość odżywcza: Produkty spożywcze o większej koncentracji składników odżywczych, takich jak białka, substancje mineralne i witaminy (mikroskładniki odżywcze)

Tłumaczenie materiałów EDA, wykonane przez Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy jest sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Mleka.

Źródło: portalspożywczy.pl/EDA


Źródło:
...
 

 ARTYKUŁY

-BGŻ BNP Paribas: Światowe ceny produktów mleczarskich o 15 proc. niższe od notowanych przed rokiem
-Mleczarstwo jako ważny gracz wobec klimatu i środowiska
-Polskie mleczarnie podsumowują Sial 2018
-UE: Duńskie krowy dają najwięcej mleka
-Kategoria serów dojrzewających jest warta 5 mld złotych
-W Europie trwa debata o rekomendacjach dot. diety mlecznej.
-GDT: Ceny produktów mleczarskich nadal w tendencji spadkowej
-Trwają rozmowy na temat polskiego przedstawiciela w EDA
-Nadchodzi mleczne tsunami
-Cena mleka zaczyna nieśmiało rosnąć
-Kultury ochronne, które zrewolucjonizowały przemysł mleczarski
-Rynek artykułów mlecznych z punktu widzenia detalisty
-Spadła wartość eksportu produktów mleczarskich z UE do Chin
-Credit Agricole: Ceny masła na aukcji GDT najniżej od grudnia 2016 r.
-Produkcja mleka ekologicznego zaczęła się falstartem
-Ekonomista: Spadek popytu na masło wynika z podwyżek
-Popyt na produkty ekologiczne rośnie szybciej niż podaż
-Liderzy Polski Wschodniej: Mleczarze walczą o rynki eksportowe
-W lipcu wzrosła cena mleka
-Będzie rosła ilość ekologicznych gospodarstw mleczarskich
-Kontynuacja spadku cen masła na aukcji GDT
-Kostaryka podała asortyment mleczarski dopuszczony z importu
-Rentowność mleczarstwa jest poniżej 2 proc.
-Jaki jest koszt produkcji mleka bez GMO?

 

 ARCHIWUM

- Komentarze i analizy

 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.