Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
 
Komentarze i analizy - Rynek zboża
www.netb.pl
2018-05-16
Ekspert: Nie ma dowodów na skuteczność diety bezglutenowej u osób zdrowych

- Do tej pory nie ukazały się badania naukowe, które wskazywałyby na pozytywne skutki stosowania diety bezglutenowej u osób zdrowych. Natomiast wiele osób taką dietę stosuje z powodu mody kreowanej przez media - mówiła dr inż. Katarzyna Świąder ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji podczas konferencji Futurefoods Tech 2018.

Dr Świąder przyznaje, że konieczność stosowania diety eliminacyjnej występuje jedynie u 6-8% konsumentów.

- Problem glutenu i jego toksyczności dotyka osoby chore na celiakię, alergie pokarmowe oraz nadwrażliwość na gluten i pszenicę. Na celiakię cierpi 1 proc. światowej populacji i 1 proc. mieszkańców Polski. Z kolei problem nadwrażliwości pokarmowych dotyka ok. 6 proc. populacji. Czyli tak naprawdę mamy ok. 6-8 proc. osób, które wymagają stosowania diety eliminacyjnej, polegającej na wykluczeniu produktów z żyta, pszenicy, jęczmienia, owsa nieznanego pochodzenia oraz przetworów z ich udziałem – dodała.

Ekspertka zauważa, że przy tworzeniu produktów bezglutenowych, technolodzy żywności mają często problemy z uzyskaniem właściwej konsystencji, trwałości i akceptowalności produktu.

- Posiłki osób, które są na diecie bezglutenowej, bardzo często nie są właściwie zbilansowane. Nadmiernie spożywają cukry, tłuszcze, sól i dostarczają więcej kalorii. W efekcie mają wyższe BMI, bo tyją na tej diecie, a nie chudną. Poza tym niezbilansowana dieta bezglutenowa powoduje niskie spożycie błonnika pokarmowego, niedobory witamin B1, B2, B3, D, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, miedzi, cynku, selenu. Są to składniki, w które warto wzbogacać produkty bezglutenowe – dodała.

Czym zatem zastępować gluten w produktach spożywczych?

- Surowców, stosowanych jako zamienniki produktów zawierających gluten jest całe mnóstwo. W badaniach, które przeprowadzaliśmy, najlepiej sprawdzała się gryka, gdyż chleby z niej wypiekane miały dobrą teksturę, wysoką akceptowalność i długą trwałość. Przy projektowaniu żywności bezglutenowej warto także zwrócić uwagę na certyfikację. Osoby, które są na ścisłej diecie bezglutenowej z powodu celiakii, szczególnie zwracają uwagę na certyfikaty przekreślonego kłosa. Zgodnie z ustaleniami FAO/WHO za bezglutenowe uważa się produkty, w których zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na 1 kg produktu). Popularność żywności bezglutenowej jest największa w Stanach Zjednoczonych. Szacuje się, że ok. 65 mln Amerykanów kupuje tego rodzaju żywność – dodaje Świąder.

Dr inż. Katarzyna Świąder - ekspert ds. żywności, międzynarodowy wykładowca akademicki, SGGW, specjalista w dziedzinie żywności funkcjonalnej, oceny sensorycznej i projektowania żywności. Współpracuje z przemysłem spożywczym oraz innymi instytucjami. Współautorka wdrożeń nowych produktów spożywczych. Międzynarodowy wykładowca akademicki (Tajwan, Indie, Francja, Hiszpania, Indonezja). Adiunkt na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych oraz autorką wielu publikacji krajowych i zagranicznych. Jako ekspert ds. żywności i żywienia sprawnie łączy teorię z praktyką. W jej licznych szkoleniach i wykładach wzięło udział już ponad 1000 osób, w tym dzieci, młodzież i seniorzy w Polsce i za granicą.

Źródło: AT/portalspozywczy.pl

 
 
 
Interia.pl
-IERiGŻ: Rynek rzepaku - raport
-Jakie tłuszcze warto stosować w kuchni?
-Ekspert: Nie ma dowodów na skuteczność diety bezglutenowej u osób zdrowych
-Presja na wzrosty cen jęczmienia
-Sprzedaż pieczywa mrożonego w Europie rośnie. Możemy się spodziewać większego eksportu
-IERiGŻ: Przewidywany jest wzrost zbiorów rzepaku (raport)
-Szwedzki producent pieczywa rozpoczął produkcję w Nowej Soli
-IERGiŻ: W 2018 r. przewiduje się niewielki spadek zbiorów zbóż (raport)
-Jeżeli ktoś nie widzi dla siebie żadnych korzyści z rezygnacji z glutenu to wraca do niego
-Rośnie produkcja artykułów zbożowych
-Jaja, masło i owoce napędzają wzrost cen żywności
-Światowe ceny zbóż coraz wyższe, ale w przypadku pszenicy możliwa korekta
-PSPO: wyprodukowaliśmy niemal 1,5 mln ton pasz rzepakowych w 2017 r.
-Sprawozdania EFSA potwierdzają, że ogólny zakaz zaprawiania nasion neonikotynoidami jest nieuzasadniony


 
Archiwum
- Maj 2018
 
Archiwum roczne
2007
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2006
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2005
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2004
I IX X XI
XII - - -
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.